Funktionärsanmälan Expo Stockholm januari 2016
Alla platser är tillsatta.
Tack alla!
Alla platser är tillsatta.
Tack alla!
Sveriges Herpetologiska Riksförening
1 month ago
Uttalande angående Lampropeltis getula och EU:s förordning om invasiva främmande arter.
SHR har varit i kontakt med bla. naturvårdsverket i denna fråga generellt, och Lampropeltis getula specifikt. Detta gjorde föreningen när vi fick höra att det diskuterades att L. getula skulle hamna på EU:s förordning om invasiva främmande arter. Första gången vi hörde det var i början av 2018. Sen dess har föreningen haft kontakt med naturvårdsverket till och från i frågan, senast i december 2020.
Svaret vi initialt fick från naturvårdsverket var att L. getula hade utretts för att hamna i förordningen, men att den avfärdats, och istället skulle behandlas som ett lokalt problem (på Kanarieöarna). Naturvårdsverket talade då också om en “Midwife toad”, utan att kunna precisera vilken art detta gällde. I efterhand kan jag förstå att det nog var Xenopus laevis som avsågs. Den finns som invasiv art i flera länder i Europa och har haft viss användning inom “barnmorskeområdet”.
Det som naturvårdsverket sa var att båda dessa arter hade strukits från listan samt diskussionerna. De var alltså inte aktuella att hamna där. I det läget var heller inga andra herptiler på gång att hamna i förordningen. Naturvårdsverket påpekade dock att listan kan komma att uppdateras, och då vet man inte vilka arter som hamnar där. Hon kunde då inte säga något om vilka arter som skulle kunna hamna där. Detta var de svar SHR fått av naturvårdsverket fram till april 2020.
Det senaste svaret som kommit till SHR (december 2020) är att den kommitté (bestående av medlemsländernas ledamöter) som ska diskutera sig fram till vilka arter som eventuellt ska upp på listan kommer att sammanträda i början av 2021, och även till hösten, innan beslut fattas. Ett beslut som sen träder i kraft 2022. I dessa diskussioner kommer troligtvis L. getula och Xenopus laevis finnas med, trots att det tidigare ska ha avfärdats. Saker och ting ändras som sagt.
Hur det kommer bli kan SHR omöjligen veta eftersom inget är bestämt. Men den informationen SHR har just nu är att L. getula bara anses utgöra ett hot mot några få spanska öar (kanarieöarna), men samtidigt så är den ekologiska risken just där mycket hög. Vi vet helt enkelt inte idag om någon av dessa arter kommer hamna på EU:s förordning om invasiva främmande arter. Men risken finns absolut.
SHR har skrivit två stycken yttranden om vad vi tycker i denna fråga (vid två olika tillfällen). Dessa har skickats till den myndighet som har hand om frågan i Sverige. De ledamöter som ska diskutera denna fråga för sveriges räkning är alltså informerade om SHR:s ståndpunkt. Sammanfattningsvis så menar SHR att lokala frågor bör hanteras lokalt. Att en orm är invasiv på Kanarieöarna bör inte påverka Sverige. Svaret var givetvis mer utförligt än så. Det är viktigt att arbetet mot invasiva arter bedrivs målinriktat och effektivt även på EU-nivå. Frågan är komplex.
Även om SHR redan i förväg skickat in sina åsikter i ärendet kan det helt klart vara värt att titta på igen om omständigheterna har ändrats, och fler herptiler är på väg upp i förordningen.
SHR vill här passa på att uppmana folk att bli medlemmar i en herpetologisk förening. Just nu får SHR känslan av att det är lätt att ignorera en såpass liten förening som vi är, men med fler medlemmar så skulle vi kanske ha mer att säga till om? De senaste åren har SHR inkluderats i fler remisser (vi fick en senast denna vecka (2020-12-15) där vi ges möjlighet att framföra våra åsikter i frågor likt dessa. Vi svarar på dessa remisser. Vi svarar på remisser vi inte får (men aktivt söker upp). Vi uppmanar andra föreningar som inte fått remisser att svara på dem. Vi gör vår röst hörd, men vi är en mycket liten förening. Vore vi fler så skulle vi nog kunna påverka mer.
//Fredrik Olofsson, kassör i SHR ... See MoreSee Less