Aktuellt

Välkomna på ”Save the Frogs Day” 2015!

savethe frogs

Evenemanget är öppet för allmänheten och kostar inget.

I samband med detta håller även SHR sitt riksläger. Efter att föredragen är avslutade lyssnar vi efter grönfläckig padda vid naturum Ottenby och sen åker vi mot Gyngegården för övernattning och grillning, ta med egen mat och dryck. Det finns ett begränsat antal sängplatser men även möjlighet att slå upp tält eller husvagn, kontakta Björn Lingerhed på kassor@smhf-herp.se eller 0760-923478 för mer information om boende.

På söndagen åker vi norrut till fina lokaler för huggorm, hasselsnok, snok och vattensalamandrar.

Programmet för lördagen:

Vi uppmärksammar ”Save the Frogs Day”, lördag 25 april, på Naturum Ottenby (Ölands södra udde) med föredrag om olika projekt för groddjur i närområdet och
inom Sveriges Herpetologiska Riksförening. Välkomna!

Program med föredrag:

11.00 Petter Albinson (SkHF)
Allmänt om Sveriges groddjur.

12.00 Mats Wirén (Malmö stad)
Grönfläckig padda och två lyckade projekt från Skåne.

Lunchpaus
Restaurang Fågel blå som ligger i anslutning till Naturum Ottenby har öppet.

14.00 Karin Fredriksson (Sandby) / Viktor Eriksson (Ottenby)
Återinförandet av grönfläckig padda på Öland.

15.00 Eike Amthauer (SmHF) / Ingemar Ahlén (SLU)
Inventering av långbensgroda på Öland.

15.30 Danne Andersson (NNHF)
Inventeringsprojekt av groddjur i norra Norrland.

16.00 Petter Albinson (SkHF)
Lökgrodan – Hotbilder och åtgärder.

17.00 Vide Ohlin (SHF)
Projektet Grodkollen och dammgrävningar i Stockholm.

Frågesport med chans att vinna fina priser. Vi bjuder på kaffe och kaka mellan föredragen. Information om olika herpetologiska föreningar runt om i landet och möjlighet att ställa frågor om groddjur till kunniga experter.

Evenemanget är gratis och ingen föranmälan krävs, alla är välkomna!

Vid frågor kontakta Dennis Hägg, sekreterare@smhf-herp.se, 070-2421948

Stoppa grodsjukdomarnas spridning!

virkon

(Klicka på bilden för full storlek)

Läs mer här: http://www.sva.se/upload/Redesign2011/Pdf/Om_SVA/publikationer/vilda%20djur/1/Grodsjukdomar_webb.pdf


Årets Herpetolog 2014

DSC_0046copy

Priset som varje år delas ut går år 2014 till projektet Grodkollen!
Grattis säger vi i SHR!

Saxat från Grodkollens websida:

”Motivering löd:

”I en tid av centralisering och förtätning av Sveriges större städer är det ofta de ickemänskliga djuren som får stå tillbaks för vårt behov av bostäder och rekreationsplatser. För många hamnar naturupplevelserna allt längre från vår den plats vi valt att leva på. Tänk globalt, agera lokalt. Väldigt lokalt. Ett motto som årets pristagare tagit fasta på och handlat efter.
2010 delade SHR ut priset för årets herpetolog till Stockholms stad för deras arbete med att restaurera och återskapa lekvatten för groddjur. I samband med detta inleddes ett samarbete mellan Stockholms stad, Stockholms herpetologiska förening och lokala aktionsgrupper i syfte att fortsätta arbetet med att skapa goda förutsättningar för stadsnära lekplatser för groddjur. Något som i dagsläget bland annat resulterat i tolv nyanlagda eller restaurerade dammar, ett ökat lokalt engagemang för groddjuren samt en hemsida som syftar till att öka kunskapen om de stadsnära groddjuren och deras lekplatser.

Priset för Årets Herpetolog 2014 tilldelas Grodkollen.”

Priset tas emot som en uppmuntran och sporre inför att projektet drar igång officiellt under våren 2015. Vide Ohlin tog emot en vacker plakett av SHR:s stipendienämnds Mårten Perneberg.”

Kolla upp vad Grodkollen gör här: www.grodkollen.se

Expogrupp

Tycker du att det vore intressant att vara med lite mer bakom kulisserna på SHR:s mässor? Just nu söker vi medlemmar som vill vara med i SHR:s expogrupp. Tanken är att expogruppen skall arbeta med planering och förberedelser inför mässan under året och hålla ordning på arbetet under själva mässan. Det är bra om så många lokalföreningar som möjligt finns representerade i gruppen. Du behöver inte ha varit med och arrangerat mässor tidigare, det viktiga är att du tycker att det är kul. Hör av dig med intresseanmälan till expo@shr-herp.com

Ställningstagande

Under lång tid har markprojektering pågått på Gotland, vid Bästeträsk och Ojnareskogen, för att utvärdera möjligheten till kalkbrytning. Arbetet har nu gett kommunen grönt ljus för att exploatera området med hjälp av Mellanskog (som sköter avverkningen) och Nordkalk (som sköter kalkbrytningen).
Marken, sjön och naturen omkring kalkområdet är klassat som Natura 2000 område och markarbete där strider därför mot EU direktiv. Området har många ovanliga arter så som apollofjäril och kungsörn men även en rödlistad underart av vår vanliga snok, nämligen gotlandssnoken (Natrix natrix gotlandica).

SHR anser det olämpligt att stat och kommun tillåter exploatering av skyddsvärda naturtyper som är värda att bevara för framtida generationers rekreation, speciellt i detta fall då företagen ansvariga bryter mot sin egen miljöpolicy (Mellanskog) och är polisanmälda för miljöbrott (Nordkalk).
Vi stöder Fältbiologerna, Skydda Skogen och Föreningen Bevara Ojnareskogen i deras ställningstagande om att omedelbart skydda marken där avverkning i detta nu pågår.

SHR-styrelsen, genom ordförande Lars Windeman

Det underskrivna ställningstagandet finns att hämta här som pdf
pdfStallningstagandeOjnared.pdf (187b kb) – Ladda ner